37 hafta tamamlanmadan doğan bebeklere prematüre denir. Bebek anne karnında yaşamaya hazır olmayabilir ama çok daha önceden tüm organları , küçük elleri ayakları, tırnakları bile gelişmiştir. Bebeğin sorunlarının çoğu, olgunlaşacak zamanı olmadığı için yağ dokusunun azlığından, bazı enzimlerin henüz yeterli salgılanmamasından, ya da iç düzenleyici sistemlerinin henüz hazır olmamasından (tansiyon, vb) kaynaklanır. Bebeğinizin ne kadar hassas ve minik olduğunu görünce biraz korkabilirsiniz.  Sık görmeye başladığınızda giderek  alışacaksınız.

Aileler genellikle prematüre doğumun ardında bir sebep arar ve kendilerini suçlarlar. Erken doğumun  sebebi sıklıkla keşfedilemez. Doğum doktorunuz sizi bu konuda biraz rahatlatabilir. Bu konuyu aklınızda bir an önce çözümlerseniz, bebeğinize çok daha erkenden odaklanabilirsiniz..

Prematüre bebekler zamanında doğan bebeklerden daha farklı görünürler. En büyük fark küçüklükleridir. 500 gram ile 2500 gram arasında değişebilirler. Bu, doğdukları haftaya göre değişir. Zamanında doğan bir bebeğe göre daha az yağları ve daha küçük kasları vardır. Çok cılız gözükebilirler. Ciltleri daha yumuşak ve inceciktir, bazen jelatine benzer. Üzeri incecik tüylerle kaplı olabilir, haftalar içinde bu görüntü düzelir. Kas kuvvetleri henüz olmadığından hareketleri titrek ve atmalar tarzındadır. Büyüdükçe daha düzenli hareket etmeye başlarlar. Emme ve yutma refleksleri 32 haftadan önce gelişmez. Sindirim ise daha ilk günlerden başlayabilir, bu nedenle mümkün olan en erken zamanda anne sütü mide tüpüyle bebeğe verilebilir.

Hazırlayan :  Dr Pınar Dayanıklı
Maslak Acıbadem Hastanesi
Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı