İkinci sene boyunca bebeğinizin hareket kabiliyeti oldukça artar, çevresini keşfetmek için size olan ihtiyacı eskiye gore azalır. Hayatlarının bu ikinci senesinde yaşadıkları büyük değişimlerden bazıları yürüyerek özgürleşme ve hareket kabiliyetlerindeki gelişimler. Bu gelişimlere destek olacak zıplama, yuvarlanma, top atma veya eşyaları itme gibi fiziksel oyunlar tercih edilebilir.
El göz koordinasyonunu arttırmak ve ince motor becerileri arttırmak amacıyla hamur, kil gibi şekil verebilecekleri maddelerle oynayabilir, boyaları kullanarak severek resim yaparlar. Onları boya ve killerle yalnız bırakmamak akıllıca olur çünkü oynadıkları şeyleri ağızlarına sokma ve tadına bakma eğilimleri tamamen yok olmamıştır.
Bu yaştan itibaren birlikte kitap okumak dil gelişimi için oldukça yararlı. Kitap okurken kitaptaki hayvan seslerini taklit etmenizi veya bazı cümleleri yüksek sesle okumanızı merakla takip ederler. Kitap ve hikayeleri kuklalarla da zenginleştirebilirsiniz. Böylece ilgileri daha uzun sure kalıcı olur.
İkinci yılın tamamlanmasıyla dil becerisinde farkedilir gelişmeler olur. Artık çocuğunuz tek tük kelimeler kullanıyor veya iki kelimelik cümleler kuruyordur. Kelime dağarcığı her geçen gün gelişirken, zaman zaman seçtiği yanlış sözcüklerle sizi güldürebilir.
Sembolik düşünme becerisini kazanmasıyla çocuğunuzun oyunlarında roller ve temalar belirmeye başlar. Bu yaşta henüz diğer çocuklarla sosyalleşme ileri düzeyde olmadığından rol oyunlarını beraber oynamanız hem keyifli hem de öğretici olur. Onun anne, sizin çocuk olduğunuz oyunlarda size yemek yedirmeye çalışmaktan ne kadar hoşlandığını göreceksiniz. Bu gibi sembolik oyunlar sosyal rolleri deneyimleyerek öğrenmeleri için bulunmaz fırsatlar sunar.
Yine bu dönemde sembolik düşüncenin gelişimiyle, farklı objeleri farklı işlevler için kullanabileceklerini keşfederler. Bir kutunun içine oturup araba kullandıklarını hayal edebilir, kollarını açıp odada koşarak uçak olabilirler. Bu gelişim döneminde onunla birlikte bir dal parçasına kumaş giydirip bir at yapabilir, böylece hayal gücünün gelişimine de katkıda bulunursunuz. Renkli kağıtları kesip yapıştırmaktan, kumaş parçalarından elbise yapmaktan hoşlanırlar. Eskimiş kıyafetlerinizi kesip biçmesi, yeni giysiler yaratması için ona verebilirsiniz.
Uzm. Klinik Psikolog Burcu Gençer Türk