info@elbebekgulbebek.org
0212 367 4616
Cart 0
Sepette ürün yok.

Prematüre Doğdum: Hakkım, Hukukum Nasıl Düzelir?

PREMATÜRE DOĞDUM : HAKKIM, HUKUKUM NASIL DÜZELİR ?

Prematüre ailelerinin yıllardır mağdur oldukları çok önemli bazı sorunlarını El Bebek Gül Bebek Derneği olarak tartışmak ve prematüre ailelerini destekleyecek çözümler aramak için 30 Mayıs 2009’da Acıbadem Maslak Hastanesi’nde bir toplantı düzenledik.

Prematüre ailelerinin yıllardır mağdur oldukları çok önemli bazı sorunlarını El Bebek Gül Bebek Derneği olarak tartışmak ve prematüre ailelerini destekleyecek çözümler aramak için 30 Mayıs 2009’da Acıbadem Maslak Hastanesi’nde bir toplantı düzenledik. Prematüre Doğdum: Hakkım Hukukum Nasıl Düzelir? başlıklı bu toplantıda ailelerin sıklıkla bizden yardım istemelerine neden olan 3 ana konu gündeme taşınmıştır :

  • Prematüre bebeklerin özel sigorta kapsamına alınmamaları. Anne babasının özel sigortası olmasına rağmen bebekler prematüre doğduklarında özel sigortalarından yararlanamamaktadırlar. Bu yıllardır özel hastanelerdeki bebek yoğun bakımların yarayan kanasıdır. Bunun doğal sonucu olarakta devlet hastanelerinde tedavi almaktadırlar. Zaten doluluk oranları % 100 olan devlet hastanelerine özel sigortası olan aileler de başvurmaktadırlar. Bu durumda devlet hastaneleri bebek yoğun bakımları dolup taşarken tüm donanımları tamam özel hastane bebek yoğun bakımları kullanılmamaktadır. İlimizde 2. ve 3. düzeyde toplam 200-250 özel hastane bebek yoğun bakım yatağı bulunmaktadır.

    Prematüre doğum DEPREM gibi sigortalanmalıdır. Annelerin doğum sigortalarında prematürelik de kapsanmalı ve adeta zorunlu deprem sigortası gibi olmalıdır. Bu ödeneğin bir kısmı SGK bir kısmı da özel sigorta tarafından sağlanabilir. Bu konuda gerekli yasal değişiklikler yapılmalıdır.

  • Ele alınacak 2. konu ise prematüre bebeklerin annelerinin süt iznidir. Prematüre doğuran anne 8 haftalık süt iznini bebeği hastanedeyken geçirir. Ancak istenen bu iznin bebek TABURCU OLDUKTAN SONRA başlamasıdır. Bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimi için annesinin bu en hassas döneminde yanında olması gerekir. Önerimiz bebek taburcu olduktan sonra SÜT İZNİNİN BAŞLAMASIDIR.
  • Prematüre bebekler için özel mamaların sağlanması: Taburcu olurken bebekler 1500-2500 gr arasında yani düşük doğum tartılı oluyorlar. Yani halen prematüre ve düşük doğum tartılı olarak. taburcu ediliyorlar. Bu bebeklerin anne sütünün güçlendirilmesi için özel bir ek almaları gerekiyor. Anne sütü yetersizse de özel bir prematüre maması almaları gerekiyor. Satın alma güçlüğü olan prematüre bebeklere bu mamalar reçete ile 3500 gr olana kadar sağlanmalıdır. Sağlanmaması durumunda yetersiz beslenme nedeniyle zihinsel ve bedensel gelişme geriliği yaşıyorlar.

Yoksul prematüre ailelerine geçici özel mama sağlanması mutlaka SGK tarafından ücretsiz olarak sağlanmalıdır.

Toplantı katılımcılarımız :

  • Av. Cengiz Hortoğlu
  • Prof. Dr. Gonca Tekant
  • Prof. Dr. Mehmet Vural
  • Av. Müşerref Pehlivan Seko
  • Dr. Ömer Karahan
  • Dr. Pınar Dayanıklı

(sıralama alfabetiktir)

Değerli uzmanlarımıza çok teşekkür ederiz