Bebek ne kadar erken doğarsa doğsun anne memeleri sağılıp uyarılırsa sütü gelir. Üzülmeyin. Sizin de düzenli sağarsanız sütünüz gelecek. İlk günler her seferde 1-2 damla gelebilir. Yeter ki devam edin. Sütünüz artacak.
Sağmadan önce ellerinizi mutlaka yıkamalısınız. Günlük genel duş almanız süt hijyeni için yeterlidir. Tüm malzemeyi önceden hazır etmelisiniz.
- Bebeğe bir beslenmede ne kadar süt verildiğini sorunuz. Örn 10 ml veriliyorsa ve siz 60 ml topluyorsanız. Bu miktarı 4 ayrı poşete koyun. Böylece her beslenmede eritilen süt miktarı harcanacak miktar kadar olur.
- Her sağımı ayrı toplayın. Örn: saat 11:00’de 10 ml topladıysanız bir poşete koyun, saat 15:00’te 20 ml toplarsanız onu da ayrı poşete koyun
Sağmak için gerekli malzemeler:
- Makyaj pedi ve kaynamış ılınmış su ( sağma öncesi göğsü silmek için)
- Hastane tipi elektrikli sağma pompası: Pompalar genellikle kiralanabiliyor. Firmaya ÇİFTLİ sağım yapmak istediğinizi lütfen belirtiniz.
- Biberon (sütü toplamak için) cam olabilir: STERİL olmalı. 5 dakika kaynamış suda kaynatılabilir veya biberon sterilizatörüyle sterilize edilebilir
- Süt saklama kapları veya poşetleri
- Etiket
- Hastaneye getirmek için buz kalıbı ve piknik çantası
Sağım işlemi:
Doğumdan sonra ilk 24 saatte sağmaya başlamanız gerekir. Eğer iyi hissediyorsanız hemen sağabilirsiniz.
Kaynamış su ile ıslanmış pedle göğüslerinizi siliniz. Eş zamanlı olarak iki göğsünüzü de sağınız. En az 2 ml süt gelmeye başladıktan sonra toplamaya başlayınız. Süt aynı günde kullanılacaksa dondurmaya gerek yoktur. Her poşette bebeğin kimlik yapışkanı ve toplama tarihi olmalıdır.
LÜTFEN DİKKAT: Anne sütü steril değildir. Prematüre bebeğiniz için en steril şartlarda toplayıp sadece 1 kere eritilerek verilmesi gerekir. Her bebek kendi annesinin sütünü alır. Eğer göğüslerinizde yara, uçuk, kaşıntı varsa yoğun bakım ekibinin haberi olmalı.
Dr Gülnihal Şarman
Çocuk ve Yenidoğan Hastalıkları Uzmanı
Maslak Acıbadem Hastanesi Yenidoğan Ünitesi